Een jaar of vijf geleden beslisten de werknemers uit de petroleumsector dat 0,05 procent van de loonmassa, zo’n 250.000 euro, moest worden besteed aan internationale projecten rond energie.

Wij zagen met eigen ogen waarvoor zonnepanelen, in dienst van een gemeenschap, allemaal goed kunnen zijn. We bezochten een project in Lokogohoué waar de ngo ‘Soeurs Unies à l’Oeuvre’ vrouwengroepen ondersteunt in hun economische activiteiten.
Zonnepanelen helpen de mensen aan energie. Dankzij verlichting kunnen de werklokalen ’s avonds ook voor andere activiteiten worden gebruikt, bijvoorbeeld om mensen te leren lezen en schrijven. Via transformatie leveren zonnepanelen energie voor diverse activiteiten: voor een diepvriezer om vers fruit op te slaan en te verkopen, voor een pompinstallatie bij een waterput, voor een oplaadpunt voor alle gsm’s in het dorp. Dankzij de gsm kan informatie worden ingewonnen over de prijzen die op andere markten, tot honderden kilometers ver, worden toegepast.
Er zijn heel veel zonnepanelen geplaatst. Dis worden om de drie maanden geïnspecteerd door een technicus. Vrouwen uit het dorp krijgen een opleiding om in de tussentijd zorg te dragen voor de panelen. In ruil voor alle diensten die de zonnepanelen mogelijk maken wordt een kleine vergoeding gevraagd. Met dat geld kunnen kleine herstellingen worden uitgevoerd of nieuwe toepassingen worden gefinancierd.

[Lees het volledige artikel in Ons recht, 117de jaargang, nummer 5, mei 2013]