Om u duidelijk en gedetailleerd het verschil uit te leggen tussen een druksysteem en een drukloos systeem gaan we Vaillant als voorbeeld nemen, maar weet dat de meeste merken op dezelfde methode werken. De hieronder beschreven systemen zijn bedoeld voor de aanmaak van sanitair warm water. Als u weet dat een dergelijk systeem 60% van uw verbruik dekt, is het nut ervan snel duidelijk.

Drukloos systeem (leegloop)

Het drukloos systeem van Vaillant met de naam auroSTEP plus is een volledig pakket met 1, 2 of 3 zonnepanelen, een boiler van 150, 250 of 389 liter en bijbehorende zaken zoals regeling, steekpomp en montageaccessoires. Met dit  systeem kan u dus voor een goede prijs comfortabel gebruik maken van de gratis zonne-energie. Een individuele berekening van de grootte van de boiler en het aantal panelen is niet noodzakelijk. Met deze kant-en-klare-oplossing (plug and play) wordt de installatie van het systeem auroSTEP plus eenvoudiger dan ooit. De installateur hoeft alleen de verschillende onderdelen met elkaar en met de ketel voor bijverwarming te verbinden. Alles is voorzien: een veiligheidsklep, de pomp, een aflaat- en vulkraan, duo-geïsoleerde leidingen (apart bij te bestellen) en de vulvoeistof (water-glycol). Eenvoudiger kan niet! Ook het oog wil wat en daarom ontwierp Vaillant het auroSTEP plus systeem als een compacte eenheid die qua design zeker mag gezien worden. Door de beperkte afmetingen vindt deze installatie bovendien een geschikt plaatsje in elke woning! Afhankelijk van de grootte van het gezin en het warmwaterverbruik kan u uit 3 types kiezen:

 • De auroSTEP plus 150 bestaat uit 1 zonnepaneel VFK 135 en een monavalente boiler van 150 liter. Het systeem is geschikt voor een gezin van 2 à 3 personen.
 • De auroSTEP plus 250 bestaat uit 2 zonnepanelen VFK 135 en een bivalente boiler van 250 liter en is bestemd voor gezinnen van 4 à 5 personen.
 • De auroSTEP plus 350 bestaat uit 3 zonnepanelen VFK 135 en een bivalente boiler van 389 liter en is bestemd voor gezinnen van 6 à 7 personen.

Zorgeloos in zomer én winter!

Het systeem van de VFK 135 werkt zonder druk en met vrije terugloop. De vloeistof die door de zon in het paneel wordt opgewarmd, vloeit automatisch terug naar de zonneboiler, zonder dat er een circulatiepomp aan te pas komt. Een expansievat is ook niet nodig. Bovendien is er geen risico op oververhitting of bevriezing omdat de vloeistof nooit blijft stilstaan in het paneel: bij stilstand of rust loopt alles mooi terug in de boiler. U kan dus zorgeloos genieten van milieuvriendelijk verwarmd water.

Voordelen van een drukloos systeem

 • Snellere plaatsing, dus minder werkuren
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Geen risico op oververhitting of bevriezing

Nadelen van een drukloos systeem

 • Solar leiding moet overal minstens 4% aflopen zodat het systeem kan leeglopen

Druksysteem

Bent u op zoek naar een systeem met flexibele installatiemogelijkheden, dat beantwoordt aan hoge warmwaterbehoeftes en zelfs ook de bijverwarming van de woning op zich neemt? Dan stellen wij u de zonnepanelen
onder druk voor, de auroTHERM of de auroTHERM exclusiv in combinatie met de zonneboiler auroSTOR VIH S of het buffervat allSTOR VPS/2 en de zonne-regeling auroMATIC. Terwijl met het drukloos systeem auroSTEP plus maximaal 3 panelen met elkaar verbonden kunnen worden, kan een systeem onder druk meerdere zonnepanelen de baas. Hierdoor zijn deze systemen geschikt voor grotere gezinnen of industriële toepassingen. Hoeveel zonnepanelen hebt u nodig? Voor een normaal warmwaterverbruik rekent men met 30 à 50 liter warm water per persoon per dag. Het aantal panelen hangt af van de oriëntatiegraad en van het aantal gebruikers. Hoe minder de panelen naar het zuiden zijn gericht, hoe meer er nodig zijn om in de noodzakelijke warmwaterproductie te voorzien. Voor systemen onder druk moet de installateur dus een individuele berekening doen. Ook zijn er naast de panelen, de boiler en de regeling nog een aantal extra accessoires nodig. Deze individuele aanpak garandeert een optimaal resultaat.

De vlakke zonnepanelen onder druk auroTHERM.

De vlakke zonnepanelen auroTHERM VFK 145 zijn op dezelfde manier opgebouwd als de drukloze zonnepanelen VFK 135, met dat verschil dat de leidingen hier in parallel en niet in serie geschakeld worden. Daardoor kunnen meerdere auroTHERM panelen gecombineerd worden. Er is zelfs geen limiet: u past de hoeveelheid simpelweg aan in functie van de gewenste warmwaterhoeveelheid. De auroTHERM VFK 145 kan zowel horizontaal of verticaal op het dak geïnstalleerd worden en dit zowel op hellende daken, in opbouw of inbouw als op platte daken.

De vacuümbuis zonnepanelen auroTHERM exclusiv.

De ronde oplossing voor het beste rendement. De bouw van de auroTHERM exclusiv is doordacht: ook het kleinste zonnestraaltje wordt, dankzij de achter de vacuümbuis liggende spiegel, naar de absorber geleid. Concreet wil dit zeggen dat u altijd het hoogste rendement haalt, ook bij zeer laagstaande zon. Ook in de herfst en het voorjaar kan zonne-energie optimaal worden gebruikt voor de voorverwarming van de centrale verwarmingsinstallatie en het warm water. Een mooie besparing dus!

Voordelen druksysteem

 • Flexibel systeem op maat van de klant
 • Aansluiten op grote buffervaten is mogelijk (+2000L)
 • Geschikt voor hoge warmtebehoeftes en bijverwarming van de woning
 • Solarleidingen kunnen volledig naar wens geplaatst worden (helling is niet belangrijk)

Nadelen druksysteem

 • Plaatsing neemt meer tijd in beslag
 • Meer onderhoud nodig

Conclusie

Samengevat kunnen we stellen dat een drukloos systeem ideaal is wanneer u op zoek bent naar een budget- en onderhoudsvriendelijke zonneboiler die zonder problemen 60% van uw energieverbruik voor SWW zal dekken. Hou er enkel rekening mee dat het moet mogelijk zijn om de leidingen overal helling te geven. U moet ook kiezen tussen 150, 250 of 389 liter.

Wanneer u een grotere waterbehoefte hebt of een flexibeler systeem wenst, is een druksysteem voor u de beste oplossing. Dit systeem kan zelfs zorgen voor bijverwarming van uw woning. De solarleiding hoeft ook geen helling te hebben. De prijs van dit systeem loopt wel hoger op dan een drukloze installatie, zowel bij plaatsing als voor het onderhoud.

Als u specifieke vragen hebt, stel ze dan hieronder of mail ons.