Warmtepompboilers erg voordelig!

Ze verbruiken tot driemaal minder dan de klassieke elektrische boiler en vallen daardoor erg voordelig uit.
Er zijn tal van mogelijkheden om warm water aan te maken. Een systeem dat aan populariteit wint, is dat van de warmtepompboiler. Ondanks de hoge aanschafprijs van € 2 500 blijkt zo’n boiler in onze vergelijking van de systemen voor de aanmaak van warm water al bij al toch een van de voordeligste te zijn. Alleen enkele (doorstroom)systemen op aardgas doen nog beter, althans bij een beperkt verbruik (van bv. 100 liter warm water per dag). Hoe groter het verbruik aan warm water, hoe interessanter een warmtepompboiler wordt.
Welk systeem in uw eigen geval het voordeligst is, wordt snel duidelijk via onze rekenmodule Warm water: welk systeem gekozen?
Komt zo’n warmptepompboiler voor u voordelig uit, dan vertellen wij u in ons artikel Warmtepompboilers (Test-Aankoop 573 van maart 2013) welk model te kiezen op basis van onze allernieuwste test.
Warmte uit de lucht benutten

Het geheim van de warmtepompboiler is al even eenvoudig als geniaal. Er wordt gewoon warmte uit de lucht gehaald en die warmte wordt benut om water op te warmen. Het systeem dat daarvoor wordt gehanteerd, is vergelijkbaar met dat van een koelkast, maar dan omgekeerd. Op zich is de techniek dus niet compleet vernieuwend noch weergaloos, maar wel efficiënt. Voor het geval de warmtepomp zelf de gewenste watertemperatuur niet (snel genoeg) zou bereiken, bevat hij een bijkomende elektrische weerstand, die desgevallend kan worden ingeschakeld.
Goede temperatuurinstelling vereist

Bij de simulatie van een dag van normaal gebruik van warm water van 55°C was de gemeten efficiëntie van zo’n warmtepompboiler, doorgaans aangeduid als de COP (Coefficient of Performance), in onze test twee tot drie keer beter dan die van een klassieke elektrische boiler (bij een gemiddeld verbruik van 100 liter warm water per dag)..
Maar als de gewenste watertemperatuur wordt verhoogd naar 60°C à 65°C, zakt het rendement van zo’n boiler drastisch. De verklaring hiervoor is allicht het feit dat de elektrische weerstand van het toestel dan aan de slag moet en een (te) groot deel van het opwarmwerk moet opknappen, wat het stroomverbruik fors doet oplopen. Het komt er dus op aan om de thermostaat voor het water op de laagste mogelijke waarde in te stellen (rond 50°C) zodat alleen de warmtepomp aan de slag moet.
Nog dit. Hoe dan ook laat u de boiler bij voorkeur tegen daltarief draaien.