Waar moet je op letten bij de aankoop van zonnepanelen?  We sommen alle feiten even voor je op.

Ondanks dat er geen subsidies meer gegeven worden voor de plaatsing van zonnepanelen, blijft deze investering zeker de moeite waard. Meer zelfs, ze heeft geen premie of subsidie nodig, aangezien deze investering ook zo rendabel is! Maar waar moet je op letten bij de aankoop?

Vraag 1: Is je woning geschikt voor zonnepanelen?

Niet elk huis is geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. De oriëntatie van je woning speelt hierbij al een grote rol. En hoeveel van je dak zou je kunnen bedekken met zonnepanelen? Staan er hoge bomen of andere objecten die schaduw creëren? Beschik je niet over het correcte dak, dan kan je ook een grondopstelling laten plaatsen. Uiteindelijk is er voor iedere woning wel een goede oplossing!

Vraag 2: Waar moet je op letten bij de aankoop van zonnepanelen?

Koop niet bij de eerste de beste, maar opteer voor iemand met ervaring en kennis van zaken. Een goede montage, waterdichtheid en kwalitatieve materialen zijn hierbij sterk doorwegende factoren. Laat je dus niet enkel leiden door de prijs! De correcte combinatie van omvormer en zonnepanelen zijn cruciaal voor het rendement van je installatie.

Let ook op keurmerken. Er bestaande enorm veel producenten van zonnepanelen, maar slechte zonnepanelen leveren ook minder stroom op! Een voorbeeld hiervan is het TÜV-certificaat, dit Duitse keurmerk toont aan dat de panelen goed bestand zijn tegen veroudering en weersomstandigheden. Panelen zonder keurmerk zijn niet per definitie slecht, maar het helpt toch om de kwaliteit ervan te beoordelen.

En wat met de recyclage?! Zonnepanelen hebben een zeer lange levensduur, maar ook recyclage is hier aan de orde. Gratis recyclage is bij sommige leveranciers al voorzien bij aankoop.

Check ook de garantie voorwaarden van de zonnepanelen. Door wie worden ze gegeven? De producent, de importeur of de leverancier?
10 jaar productgarantie en 25 jaar garantie op het rendement van de zonnepanelen zijn hierbij een minimum. Maar ook de omvormer en de bevestigingsmaterialen dienen over gepaste garantie voorwaarden te beschikken.

Vraag 3: Wat bedraagt de terugverdientijd van deze investering?

 Algemeen kunnen we stellen dat installatie terug te verdienen zijn in een termijn van 7 à 8 jaar. Hoe meer zonnepanelen je hebt, hoe sneller je je geld terug hebt. En aangezien de installaties gemiddeld 25 jaar meegaan, is deze investering zeker het overwegen waard! 

Hoe verdien je het volledige investeringsbedrag terug? Dat is eenvoudig, je wekt namelijk zelf je energie op! En alles wat je zelf opwekt, dien je niet meer aan te kopen bij je elektriciteitsleverancier! Een gemiddeld gezin van 4 personen bespaart al snel € 1.000 à € 1.250 per jaar aan elektriciteitskosten!

Interesse in een vrijblijvende offerte? Contacteer ons!