Ga je bouwen of grondig renoveren? Dan wordt je ongetwijfeld geconfronteerd met de vraag hoe er zal verwarmd worden. Hoe zal de warmte geproduceerd worden en met welke brandstof, maar ook op welke manier zal de warmte in de woning afgegeven worden? Met andere woorden: vloerverwarming of radiatoren?
Vloerverwarming versus radiatoren
Vloerverwarming, enkele feiten:
- Verspreiding: via lage temperatuur (max. 29°C)
- Warmtetransmissie: hoofdzakelijk via straling
- Verwarmingsoppervlak: heel groot & homogeen
Radiatoren, enkele feiten:
- Verspreiding: via hoge temperatuur (van 50 tot 70°C)
- Warmtetransmissie: via straling en convectie
- Verwarmingsoppervlakte: afhankelijk van type radiator
Straling versus convectie
Bij convectie wordt de lucht opgewarmd door contact met verwarmingselementen. De warm lucht wordt lichter en stijgt. Wanneer ze tegen het plafond aankomt, duwt ze de koude lucht naar beneden en wordt deze dan weer in contact gebracht met de verwarmingselementen, opwarmt en weer opstijgt. Zo ontstaat er een cyclus. Om de luchtcirculatie echter op gang te brengen, dient de temperatuur van de verwarmingselementen voldoende hoog te zijn.
Bij straling worden massa’s, zoals personen, vloeren en muren, opgewarmd, die dan op hun beurt de warmte uitstralen. Dit is dus onafhankelijk van de luchttemperatuur. Je kan het vergelijk met het effect van de zon.
Het gevoel?
Bij een radiator heb je een warm punt in de ruimte, waar je gezellig kan gaan bijstaan. De plaatsen van de ruimte die het verst verwijderd zijn van de radiator zijn bijgevolg het minst warm. De temperatuur is hierdoor niet homogeen verdeeld over de ruimte.
Bij vloerverwarming is de temperatuur in de ruimte wel homogeen. Bij aanraking, met bijvoorbeeld blote voeten of sokken, ervaart u een aangename warmte.
De temperatuur bij vloerverwarming is het hoogst ter hoogte van de vloer en neemt geleidelijk aan af naargelang men zich van de vloer verwijdert. Dit is dus het tegenovergestelde dan bij convectie waar de warmste lucht zich tegen het plafond bevindt, en de koude lucht tegen de vloer. Door deze warmteverdeling is de comforttemperatuur bij vloerverwarming 2°C lager!
Voor personen die aan allergieën lijden is stralingswarmte ook een groot voordeel aangezien er geen lucht verplaatst wordt zoals bij radiatoren.
En wat als ik met een warmtepomp wil werken?
Om zo efficiënt mogelijk te zijn, dient een warmtepomp te werken op heel lage temperaturen. Ideaal: 35 à 40 °C.
Bij deze lage temperaturen komt de convectiecyclus van radiatoren dus nog op gang. De radiator zal hierdoor hoofdzakelijk op straling gaan werken, maar hiervoor is zijn uitwisselingsoppervlakte te klein. Er bestaan radiatoren die op lage temperaturen kunnen presteren, met een groter uitwisselingsoppervlak, maar die zijn groter en eisen dus veel meer plaats op in de ruimte. Het omvangprobleem kan verholpen worden door gebruik te maken van ventilo-convectoren. Deze zorgen voor een snellere opwarming in de ruimte, maar dit veroorzaakt een aanzienlijke luchtstroom en lichte geluidshinder. Idealiter werkt men bij een warmtepomp dus met vloer- of muurverwarming!
En wat bij een renovatieproject?
Bij een grondige renovatie kan men opteren voor vloerverwarming, maar men dient wel rekening te houden met een vereiste beschikbare hoogte voor isolatie, vloerverwarming en dekvloer.
Er bestaan twee plaatsingsmogelijkheden:
- Droog systeem:
De vloerverwarmingsbuizen worden geplaatst in een speciale structuur met groeven. Hierboven komt een roosterwerk of platen die de warmte op een uniforme manier verdelen. Dikte: 3 à 5 cm, zonder isolatie. - Nat systeem:
De verwarmingsbuisjes worden op noppenplaten of via tackers bevestigd en afgewerkt met een egaliserende dekvloer. Dikte: 8 à 10 cm, vloerbekleding inbegrepen.
Vloerverwarming en radiatoren
In combinatie is ook mogelijk. Wat veel voorkomend is: vloerverwarming op het gelijkvloers en radiatoren op het verdiep. Hierbij zijn twee verschillende temperaturen nodig.
Opgelet bij gebruik van warmtepomp: een minimum temperatuur voor de goede werking van de radiatoren is van belang. In het geval van een gemengde installatie dient de warmtepomp in staat te zijn om een redelijk hoge temperatuur te halen voor de radiatoren.
Vloerverwarming doortrekken in de badkamer is een absolute aanrader. Het comfort van een warme vloer onder uw blote voeten wordt hier vooral erg op prijs gesteld. Een handdoekdroger als radiator kan als bijkomende extra warmtebron fungeren.
Vloerverwarming in lage energie woning
De warmtevraag in een lage energie woning mag dan wel klein zijn, aangezien het huis goed geïsoleerd is en meer luchtdicht is dan standaard, ook hier is vloerverwarming toch aangewezen. U kan hiermee gaan werken op een lage tot zeer lage temperatuur en zo heel wat besparen.
Interesse of vragen? Contacteer ons voor meer informatie.