Een nieuw jaar, dat betekent traditioneel een hele reeks nieuwe regels en tarieven.

Wat verandert er in de sector vanaf 1 januari 2014? Nieuwbouwwoningen moeten energievriendelijker.

Vanaf 1 januari 2014 mag je geen huis meer bouwen zonder een systeem om zelf hernieuwbare energie op te wekken. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp. De afgelopen jaren zijn de normen voor een nieuwbouwwoning gevoelig verstrengd. De normen bleven tot nu beperkt tot isolatienormen, maar vanaf 1 januari komt daar actieve energieproductie bij.

Ook het maximum E-peil, dat de energieprestatie van een woning meet, wordt vanaf 2014 verlaagd naar E60. Veel woningen beantwoorden echter nu al aan die norm.

‘Wie een woning wil bouwen, krijgt de keuze uit zonnepanelen, een zonneboiler, een warmtepomp, een biomassaketel of de participatie in een buurtproject dat energie opwekt’, zegt de woordvoerder van minister van Wonen Freya Van den Bossche.

Er blijft nog één uitweg voor wie echt geen energiesysteem wil installeren: extra streng te isoleren!

 

Een tweede opmerkelijke wijziging: Energieleveranciers moeten zelf minstens 1x per jaar laagste tarief voorstellen.

Eens per jaar moeten energieleveranciers zelf het voordeligste tarief voorstellen aan hun klanten. Die maatregel gaat in op 1 januari 2014. Het is uiteraard wel nog altijd aan de zelf klant om dat tarief aan te vragen. De maatregel maakt deel uit van een vernieuwd ruimer pakket.

Van de leveranciers wordt vanaf januari verwacht dat ze hun klanten jaarlijks meedelen wat het goedkoopste tarief is. Dat betekent dat de consumenten die individuele mededeling dan ook tussen 1 januari en 31 december zullen ontvangen.

De leveranciers zullen op hun website ook een tariefsimulator plaatsen, met daaronder een link naar de simulator van de CREG. Het wordt voortaan ook onmogelijk om contracten van beperkte duur stilzwijgend te verlengen tegen een hoger tarief, en als een klant niet langer tevreden is, moet hij zonder enige schadevergoeding kunnen overschakelen naar een andere leverancier.

 

[Bron: De Standaard]