Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) wil komaf maken met energiefraude. Wie bijvoorbeeld zijn zonnepanelen niet aanmeldt, riskeert vanaf juni 2017 een boete. De boetes voor energiefraude zullen schommelen tussen 150 en 20.000 euro.

Af en toe duiken verhalen op over gesjoemel met subsidies voor zonnepanelen of met isolatie- en andere energiepremies. Hoe groot die energiefraude is, is moeilijk na te gaan.

Voormalig minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) had eerder al maatregelen aangekondigd en nu heeft haar opvolger Tommelein een ontwerpdecreet klaar dat energiefraude moet bestrijden.

Informatiecampagne

Met energiefraude is niet altijd kwaad opzet gemoeid. “Ik besef heel goed dat heel wat eigenaars van zonnepanelen niet weten dat ze in feite frauderen als ze hun panelen niet aanmelden”, aldus Tommelein. Daarom komen er niet meteen boetes, maar eerst een informatiecampagne. “We willen er in de eerste plaats voor zorgen dat iedereen op de hoogte is”, zegt de minister.

Om mensen de kans te geven zich in regel te stellen, komt er een overgangsperiode. Het decreet gaat in op 1 april 2017, maar pas vanaf 1 juni riskeert men ook boetes. Die boetes liggen tussen 150 en 20.000 euro. Onterecht uitbetaalde certificaten of onbetaald prosumententarief zullen ook teruggevorderd worden. “De boetes komen terecht in het Energiefonds, dat dient om de schulden uit het verleden weg te werken. Als we die schulden daardoor sneller kunnen wegwerken, kan de factuur voor ons allemaal omlaag”, zo zegt Tommelein.

Bron: deredactie.be