Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a) zet subsidies zonnepanelen vanaf 1 februari 2014 volledig stop.

“Zonnepanelen zijn intussen voldoende rendabel zonder overheidssteun“, aldus Van den Bossche op vrijdag in Het Nieuwsblad en De Standaard.
“De beslissing bewijst dat je de dag van vandaag goedkopere energie hebt van zonnepanelen dan van het gewone elektriciteitsnet.”

Het stopzetten van de subsidies vanaf 1 februari geldt voor alle particulieren die na 1 januari 2014 zonnepanelen op het dak van hun woning plaatsten, luidt het op het kabinet van Minister Freya Van den Bossche. Deze eigenaars kregen tot nog toe voor hun geproduceerde energie groenestroomcertificaten uitbetaald. De Vlaamse overheid wilde deze mensen op die manier een rendement van 5 procent garanderen op hun zonnepanelen installatie. Het rendement – sowieso meer dan op een spaarboekje – moest ook dienen om het grote publiek aan te moedigen zonnepanelen te plaatsen. Maar uit de recentste berekeningen van het Vlaams Energieagentschap (VEA) blijkt dat het plaatsen van zonnepanelen ook zonder subsidies intussen veel geld opbrengt. Zonnepanelen zijn een pak goedkoper geworden, en veel performanter: ze wekken namelijk meer energie op dan panelen van de eerste generatie. Bovendien is ook de netvergoeding die eigenaars van zonnepanelen moesten betalen weggevallen.

De sector van de zonne-energie reageert opgetogen op het stopzetten van de subsidies/groenestroomcertificaten. “De beslissing bewijst dat je de dag van vandaag goedkopere energie hebt van zonnepanelen dan van het gewone elektriciteitsnet”, aldus voorzitter Alex Polfliet van de sectorvereniging PV-Vlaanderen.

 

[Bron: HLN.be]