De stroomleveranciers Electrabel, Eni, Eneco, Essent en EDF Luminus weigeren voorlopig een netvergoeding aan te rekenen aan eigenaars van zonnepanelen.

Wie zonnepanelen bezit, moet vanaf dit jaar een taks op zonnepanelen (netvergoeding) betalen van gemiddeld 53 euro (zonder btw) per kilowatt geïnstalleerd vermogen. Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) voerde die netvergoeding in om eigenaars van zonnepanelen op een billijker manier te laten bijdragen voor de stroomdistributie.

Maar vijf belangrijke stroomleveranciers betwisten de facturen van de netbeheerders en weigeren de netvergoeding voorlopig door te rekenen aan hun klanten. Ze zijn bang dat ze het bedrag dat zij aan de netbeheerders verschuldigd zijn, niet kunnen recupereren bij hun klanten als die zouden weigeren te betalen. Daardoor dreigen de leveranciers zelf op te draaien voor de kosten.

De Vlaamse energieregulator Vreg heeft van minister Van den Bossche de opdracht gekregen te bemiddelen en de leveranciers alsnog te overtuigen om de netvergoeding te betalen.

[Bron: De Standaard]