Acht stroomleveranciers rekenen nog altijd te veel aan voor groenestroomcertificaten, tien gaan in de fout met warmtekrachtcertificaten.
Voor een gedeelte van de geleverde stroom zijn stroomleveranciers jaarlijks verplicht om groenestroom- en warmtekrachtcertificaten voor te leggen. Bedoeling van het systeem is de productie van hernieuwbare energie te ondersteunen.
De leveranciers mogen hun kosten wel doorrekenen aan de consument. Alleen bleek vorig jaar dat sommige leveranciers ook nog eens een winstmarge namen op de aangerekende certificaten. Minister van Energie Freya van den Bossche (SP.A) heeft die praktijk een halt toegeroepen.
Acht leveranciers rekenden nog steeds te veel aan
Uit een rapport van de Vreg, de Vlaamse energieregulator, blijkt nu dat acht leveranciers nog altijd te veel hebben aangerekend, ten minste aan een deel van hun klanten.
Bij de leveranciers Belpower, Ebem, EDF Luminus, Elegant, Elexys, Endesa, Enovos en Octa+ lag de maximaal aangerekende kost voor groenestroomcertificaten hoger dan wat ze werkelijk hebben betaald voor de certificaten.
Tien leveranciers (Anode, Belpower, Ebem, EDF Luminus, Elexys, Endesa, ENI, Enovos, Lampiris en Octa+) rekenden te veel aan voor warmtekrachtcertificaten.
Boetes
Wie te veel doorrekent, kan een boete krijgen die het dubbele bedraagt van het te veel doorgerekende bedrag. ‘Door de controles van de Vreg kunnen er nu ook boetes volgen voor wie toch volhardt’, laat het kabinet van Van den Bossche verstaan.
De Vreg controleert de stroomproducenten op basis van het hoogste bedrag dat ze aan consumenten hebben aangerekend, omdat het er zeker van wil zijn dat niemand te veel betaalt.
Het is dus best mogelijk dat niet alle klanten te veel hebben betaald, zegt de Vreg, of dat te hoge tarieven voor groenestroomcertificaten worden gecompenseerd door te lage tarieven voor warmtekracht.
[Bron: De Standaard]