Waarom zou men passief bouwen? Hieronder al drie voordelen!

  1. Thermisch comfort
  2. Hoge kwaliteit binnenlucht
  3. Extreem laag energiegebruik

De principes van passief bouwen zijn simpel, maar het ontwerp vraagt toch wat extra inzicht en vergt bij het bouwen een extra zorg. Ook zou passief bouwen ‘niet per definitie duurder’ hoeven te zijn.

De bouwregels:

Om een certificaat voor passief bouwen te verdienen, moet het project voldoen aan een aantal regels.
Een Passiefhuis wordt omschreven als een woning die zo goed is geïsoleerd en slim wordt geventileerd, dat er nauwelijks verwarming nodig is. Naast een ver doorgedreven isolatie en een zeer goede luchtdichtheid van het gebouw, wordt de woning als het ware passief verwarmd. Dat gebeurt door de zonnewarmte, maar ook door de warmte die wordt afgegeven door toestellen en mensen. De recuperatie van warmte bij luchtverversing, bijvoorbeeld, of het gebruik van passieve energie als de lichaamswarmte van de bewoners, de warmteverliezen van elektrische apparaten, het koken, het gebruik van energiezuinige toestellen enz. Daardoor blijft een Passiefhuis bij normale weersomstandigheden voldoende warm.

In een Passiefhuis ga je dus zo ver in de isolatie van de buitenschil dat je geen klassieke verwarming meer nodig hebt. Het uitgespaarde bedrag aan verwarming spendeer je best aan speciale maatregelen zoals driedubbele beglazing met speciaal schrijnwerk, een goede luchtdichtheid, een ventilatiesysteem dat koude verse lucht van buiten gaat voorverwarmen enz.

Er is sprake van een Passiefhuis als het bruto energieverbruik voor de verwarming lager is dan 15 kWh per jaar per m² verwarmde oppervlakte. Het E-peil of het energieprestatiepeil, van een passiefhuis is niet hoger dan 30.

 

  1. Thermisch comfort:
    Een passief gebouw is extra goed geïsoleerd. Daardoor is de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de wanden wat hoger dan we gewend zijn. Bovendien is de oppervlaktetemperatuur gelijkmatig, doordat ook de ramen extra goed geïsoleerd zijn. Mensen ervaren deze “symmetrische temperatuurverdeling” als aangenaam en comfortabel.
     Een passief gebouw is bovendien geheel tochtvrij. Zorgvuldige uitvoering van de details moet naadloos aansluiten van de bouwkundige componenten verzekeren. En voor allerlei simpele zaken als bijvoorbeeld brievenbussen bestaan tochtvrij, gesloten oplossingen. Ook dit tochtvrij zijn ervaren mensen als een grote bijdrage aan het ervaren comfort.
     Een passief gebouw zal vrijwel altijd beschikken over balansventilatie met warmteterugwinning. Dat betekent dat in het koude seizoen de frisse buitenlucht bijna op kamertemperatuur binnenkomt. En ook dit ervaren we als een grote comfortverbetering.
     De zuid oriëntatie van een passief gebouw zorgt er bovendien voor dat de hoogstaande zomerzon gemakkelijk kan worden buitengesloten. Daardoor kan een passief gebouw ook ’s zomers thermisch heel comfortabel zijn.
  2. Binnenlucht van hoge kwaliteit:
    Bij passieve huizen wordt er  weleens gesproken van “ademende woningen”.
     Zoals hierboven reeds vermeld, zal een passieve woning vrijwel altijd zijn voorzien van ventilatiesysteem D. Daardoor zijn een regelmatige afvoer van vuile lucht en een even grote aanvoer van buitenlucht altijd verzekerd.
     Doordat de warmte van de afgevoerde lucht voor meer dan 90% wordt overgedragen aan de binnen gebrachte buitenlucht is er geen enkele noodzaak om uit energieoverwegingen minder te ventileren.
  3. Extreem laag energieverbruik:
    Wanneer bij passiefbouw rekening wordt gehouden met de juiste oriëntatie, correcte raamvlakken, zonnewering, voldoende isolatie, ventilatie, uitsluiting zomerzon, alles “zoals het zou moeten” resulteert dit in een extreem laag energieverbruik.
    De meerprijs van een passief gebouw kan dus zonder twijfel verantwoord en terugverdiend worden!