Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht heeft er vertrouwen in dat er “ten laatste begin juli” een oplossing bereikt kan worden in het conflict met China over de import van zonnepanelen. Dat heeft hij vanuit Peking gezegd in “De ochtend” op Radio 1.

Op initiatief van De Gucht hanteert de Europese Unie sinds begin deze maand voorlopige antidumpingheffingen van 11,8 procent op geïmporteerde zonnepanelen uit China. Die kunnen na twee maanden oplopen tot 47,6 procent. De beslissing leidde tot ontstemde reacties in Peking, waar meteen een onderzoek werd geopend naar de mogelijke dumping van Europese wijn op de Chinese markt.

De Gucht arriveerde vandaag in Peking voor overleg met de Chinese handelsminister Gao Hucheng. Het kwam er volgens De Gucht “niet tot een persoonlijke confrontatie” en de eurocommissaris stelde vast dat beide partijen “de bedoeling hebben om tot een oplossing te komen”. Er wordt in “goede verstandhouding” aan een oplossing gewerkt, zo liet hij verstaan.

Technische experts van beide kampen zitten sinds begin deze week samen. Een overeenkomst over de vele technische aspecten van zo’n immens handelsgeschil is er nog niet, maar de bedoeling is volgens De Gucht om “ten laatste tegen begin juli” een oplossing te vinden. “Ik heb er goed vertrouwen in dat dat kan lukken.”

De eurocommissaris wil niet vooruitlopen op de vraag of daarmee ook de dreiging van Chinese invoerheffingen op Europese wijnen wordt afgewend. “Laat ons daarover praten als er een overeenkomst is. Maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat een overeenkomst problemen oplost, en er geen nieuwe creëert.”

Beluister het interview op Radio 1:
[Bron: De Redactie]