Nieuwe woningen, kantoren of scholen moeten zuiniger / groener zijn vanaf 2014.

U zal daarom een keuze moeten maken tussen zes opties voor hernieuwbare energie: een zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen of een biomassa-installatie zijn er vier van. Dat schrijft de krant De Morgen.
De nieuwe energienormen zijn het gevolg van een Europese richtlijn. Als u in 2014 een bouwvergunning wil, moet u de kaart van de hernieuwbare energie trekken. U zal kunnen kiezen tussen zes groene alternatieven: een zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen, biomassa-installatie, deelname aan een hernieuwbaar energieproject in uw provincie of een aansluiting op een net voor stadsverwarming.

Ook het maximale energiepeil van een woning moet naar beneden. De nieuwe norm wordt ‘E60’, wat betekent dat muren, daken, vensters en vloeren beter geïsoleerd moeten worden. De norm zal nog verder verstrengen: in 2016 tot E50 en daarna stap voor stap tot ‘E30’ in 2021. Wanneer een nieuwbouw geen hernieuwbare optie bevat, moet de woning aan een energiepeil voldoen dat 10% strenger is. Ook kantoren en scholen vallen onder de nieuwe regeling.

Het kabinet van Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche verzekert aan De Morgen dat er geen maatregelen worden ingevoerd die voor de burger financieel nadelig zouden zijn.

[Bron: De Standaard]