Woon jij al in een energiezuinige woning? Investeren in energiebesparingen is een must.

De Vlaamse overheid legt steeds strengere normen op voor iedereen die een nieuwbouw plant of woning grondig renoveert. De Vlaamse Overheid heeft dan ook een bijzonder ambitieuze doelstelling: een energiezuinige woning voor elke Vlaming tegen 2020!
Of we die doelstelling gaan halen is momenteel nog twijfelachtig, maar één ding staat vast: wie een nieuwe woning bouwt of wie zijn woning grondig renoveert, kan niet om alle energiebesparende maatregelen heen!

Hoe kan je investeren in energiebesparingen?
Er zijn tal van oplossingen om energie te besparen in huis. Deze maatregelen vragen een behoorlijke investering, maar de overheid stimuleert energiebesparende maatregelen met tal van premies, en op termijn verdien je je investering altijd terug dankzij een lagere energiefactuur.
Wat valt onder energiebesparende maatregelen?

  • Investeren in muurisolatie, dakisolatie en dubbele of driedubbele beglazing.
  • Investeren in energiebesparende verwarming, zoals een warmtepomp.
  • Investeren in alternatieve energiebronnen, zoals zonnepanelen of een zonneboiler.
  • Investeren in een warmtepompboiler, ter vervanging van een elektrische boiler, voor sanitair warm water.

Dit zijn maar enkele van de vele mogelijke investeringen om je woning zo passief en energiezuinig mogelijk te maken.

Hoe stimuleert de overheid energiezuinig wonen?
De Vlaamse Overheid wil dat elke Vlaming tegen 2020 in een energiezuinige woning leeft. Om die ambitieuze doelstelling te halen, stimuleert de overheid energiebesparende maatregelen enerzijds met premies en anderzijds door ze wettelijk te gaan verplichten.

  • Premies voor energiebesparende maatregelen: www.energiesparen.be, maar contacteer ook uw gemeente!
  • Wettelijke verplichtingen voor energiezuinig wonen: als je bouwt of renoveert, dan ben je verplicht een aantal energiebesparende maatregelen te nemen. Een overzicht kan je ook terugvinden op www.energiesparen.be

De wetgeving verstrengt niet alleen vanaf 1 januari 2014, maar zal dit de komende jaren blijven doen! En bovendien zullen de premies steeds verlagen of zelfs wegvallen. Je doet er dus goed aan om er NU van te profiteren, en te investeren in een energiezuinige woning!

 

[Bron: Logic Immo]