Ondanks heel wat tegenkanting heeft Europees Commissaris Karel De Gucht (Open VLD) beslist om een invoerheffing op goedkope Chinese zonnepanelen in te voeren.

De heffing is vanaf overmorgen van kracht en zal 11,8 procent bedragen. Zo wil de commissie oneerlijke concurrentie tegengaan. De Vlaamse belangenvereniging voor installateurs en leveranciers van zonnepanelen vreest dat de nieuwe heffing de sector een nieuwe klap zal toebrengen.

De discussie over goedkope, Chinese zonnepanelen op de Europese markt woedt al lang. Chinese bedrijven worden vaak financieel gesteund door de Chinese overheid, waardoor de panelen veel goedkoper op de markt komen dan Europese concurrenten.

Belga

De Europese Commissie wil dat probleem al lang aanpakken, maar het stootte op veel tegenkanting van Europese lidstaten, zoals Duitsland, en uiteraard China zelf. Zo had de Duitse bondskanselier Angela Merkel nog gezegd dat ze er alles aan zou doen om handelsconflicten tussen China en de EU te vermijden.

Nu beslist Europees Commissaris voor Handel De Gucht dus toch om een belasting op de invoer van Chinese zonnepanelen in te voeren. De maatregel geldt vanaf overmorgen. De heffing zal eerst 11,8 procent bedragen, maar die kan vanaf augustus oplopen tot 47 procent. De heffing is voorlopig 6 maanden geldig.

Sector vreest negatieve gevolgen

PV-Vlaanderen, de sectorvereniging voor fotovoltaïsche zonne-energie die de leveranciers, installateurs en fabrikanten van onderdelen van zonnepanelen vertegenwoordigt, trekt intussen aan de alarmbel.

De belangenvereniging wijst erop dat de prijs van Chinese zonnepanelen drie maanden geleden ook al eens gestegen is. De nieuwe heffingen zullen de zonnepanelen duurder maken, luidt het. En dat terwijl het huidige steunmechanisme van groenestroomcertificaten gebaseerd is op de lager ingeschatte prijs van Chinese zonnepanelen. De sector vraagt dan ook dat Vlaanderen de steun voor de installatie van zonnepanelen dringend verhoogt.