De jaarfactuur voor elektriciteit van een gezin met een gemiddeld verbruik kan tegen 2030 stijgen van 590 euro naar 840 euro, of plus 40 procent.

Dat staat in een rapport dat het adviesbureau Boston Consulting maakte in opdracht van het VBO en waarover de financiële krant De Tijd vandaag bericht. Voor de grote bedrijven zou bijna een verdubbeling van de prijs dreigen.

Het rapport gaat uit van een scenario waarin het huidige elektriciteitsbeleid wordt voortgezet. Dat betekent onder meer dat kerncentrales geleidelijk dicht gaan, dat er windenergieparken op zee komen en dat nieuwe gasgestookte centrales gebouwd worden.

De stijgende prijzen zouden de levensvatbaarheid van verschillende industriële activiteiten in België kunnen bedreigen, waarschuwen de makers van het rapport. Zo is er al niet veel meer nodig om de papierinvoer uit de Verenigde Staten goedkoper te maken dan de productie in de Belgische papierfabrieken, luidt het. Die industrie is momenteel goed voor zowat 4.000 rechtstreekse jobs.

De federale regering buigt zich momenteel over het plan-Wathelet over de stroombevoorrading in ons land. De Tijd vernam dat het de bedoeling is daar volgende week over te beslissen.

 

[Bron: De Morgen]