De Vlaamse regering heeft met de distributienetbeheerders Eandis en Infrax afspraken om hun tarieven tegen 2016 gelijk te trekken.
Liefst elf elektriciteitsverdelers zijn er vandaag actief in Vlaanderen onder de koepels Eandis en Infrax. De tarieven die ze hanteren, lopen sterk uiteen. In sommige delen van West-Vlaanderen kost de energiedistributie een kwart meer dan in Antwerpen.

Dat heeft te maken met het landelijke karakter van de streek, maar ook met de hogere kosten voor groenestroomcertificaten. In een reactie in De Ochtend op Radio 1 geeft Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) aan dat zaken als de nabijheid van een groot zonnepanelenpark een invloed hebben op de nettarieven. ‘Dat is niet correct’.

Van den Bossche en minister-president Kris Peeters (CD&V) hebben met Eandis en Infrax afspraken gemaakt om een eengemaakt distributienettarief te bereiken, op zijn minst binnen hun eigen werkgebied, als het mogelijk is zelfs in heel Vlaanderen. De eerste stappen daarvoor zullen nog dit jaar genomen worden, aldus Van den Bossche.

De invoering van dat eenheidstarief hangt nog af van de timing van de staatshervorming. De Vlaamse regering mikt op 1 januari 2016.

Het distributienettarief maakt 35 tot 45 procent uit van de uiteindelijke stroomprijs.

[Bron: De Standaard – Wim Winckelmans]