Door het wegvallen van de netvergoeding worden zonnepanelen iets rendabeler en zal de steun vermoedelijk dalen. ‘Subsidies zijn dan eigenlijk ook niet meer nodig bij kleine installaties’, klinkt het in de sector.

Het Brusselse hof van beroep vernietigde op 27/11/2013 de zogenaamde netvergoeding voor zonnepanelen. Deze vergoeding zou aan een gemiddeld gezin 238 euro per jaar kosten. Dat is een bijdrage voor het gebruik van het stroomnet.

De schrapping van deze netvergoeding is goed nieuws voor de eigenaars van zonnepanelen. Voor de installateurs en mensen die overwegen nieuwe zonnepanelen te plaatsen is het echter minder goed nieuws merkt Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) op. Hij suggereert dat de steun, via de groenestroomcertificaten, voor nieuwe installaties waarschijnlijk zal verlagen.

‘Dat klopt’, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (sp.a). ‘In het nieuwe systeem wordt de steun regelmatig herbekeken. Als de economische voorwaarden voor zonnepanelen veranderen, wordt de financiële steun automatisch aangepast. Dat zal dus ook gebeuren bij de komende halfjaarlijkse aanpassing, midden volgend jaar’, zegt woordvoerder Gorik Van Holen.

Die aanpassing van de steun geldt voor nieuwe installaties en bestaande zonnedaken die zijn aangesloten na 1 januari 2013. De waarde van de groenestroomcertificaten voor installaties die ouder zijn dan die 2013 blijft behouden.

Ook de zonnepanelensector verwacht dat de steun voor nieuwe installaties nu kan stopgezet worden, na berekening via het rekenmodel van het Vlaamse Energieagentschap VEA. ‘Door het wegvallen van deze netvergoeding zijn subsidies eigenlijk niet meer nodig voor kleinere installaties (tot 10 kilowattpiek)’, zegt Alex Polfliet, de voorzitter van PV-Vlaanderen.

[Bron: De Tijd]