Energievriendelijk bouwen = Bouwen met het oog op maximum E60. Wat zijn de voordelen hiervan?

Uit de EPB-aangiften voor nieuwbouwwoningen bij het Vlaams Energieagentschap blijkt dat heel wat gezinnen in Vlaanderen in 2013 al een stuk energiezuiniger bouwden dan ze strik genomen werden opgelegd. Dat is goed nieuws, al worden de normen vanaf 1 januari 2014 verstrengt en mag het maximale E-peil voor een nieuwbouwwoning vanaf nu nog E60 bedragen.
Energiezuinig bouwen is dan ook een belangrijk punt op de agenda geworden en mensen bouwen steeds vaker met een groene gedachte in het achterhoofd. Maar wat zijn nu precies de voordelen van een woning die zuinig is met energie?

Steeds meer mensen houden rekening met de voordelen van energiebesparing en halen hier dan ook heel wat voordeel uit, voornamelijk op financieel en ecologisch vlak. Vooreerst is het energiezuinig bouwen goed voor het milieu, onszelf en medemens, maar vooral ook voor de komende generaties. We bouwen samen namelijk aan een groenere omgeving met respect voor de toekomst van onze aarde. Het is een gezonde omgeving voor zowel bewoner als medebewoners van een energiezuinige woning.

Ook op financieel vlak is het bouwen van een energiezuinige woning ook erg interessant! Jaarlijks kan je op die manier aanzienlijk besparen op je energiefactuur en bovendien stijgt de waarde van het huis op de verkoop- en verhuurmarkt.

Daarnaast zijn er tal van premies en financiële tegemoetkomingen voor mensen die energiezuinig bouwen. Een kort overzicht:

1. Een vermindering van onroerende voorheffing, afh. van het E-peil van de woning.
2. Een gratis verzekering gewaarborgd wonen, afhankelijk van het E-peil van de woning.
3. Premies van uw netbeheerder, afh. van het E-peil van de woning. Hoe lager het E-peil, hoe hoger de premie.
4. Energiezuinige lenen = de leningsvoorwaarden zijn voordeliger.

 

[Bron: Knack.be]