Een doorsnee Vlaams gezin spendeert per maand 165 à 200 euro aan energiekosten, dit komt overeen met een gemiddeld verbruik van 22.000 kWh aardgas of 2.000 liter stookolie en 3.500 kWh elektriciteit.

Ons energieverbruik kan opgesplitst worden in twee grote blokken, nl. een derde elektriciteit en twee derde voor verwarming van woning en sanitair warm water.

De kosten van elektriciteit kunnen in eerste instantie verlaagd worden door grote verbruikers uit te schakelen, zoals oude diepvriezers. Energievreters zoals oude koelkasten kunnen respectievelijk 80 à 100 euro per jaar extra kosten! Een oude wasmachine kan al snel de energiekost opdrijven met 40 à 60 euro per jaar. Maar ook naar verlichting gaat onnodig veel geld.
Eerste vaststelling: Investeer in energiezuinige toestellen en led verlichting.

Om het energieverbruik van de verwarming dan weer te verlagen is er één grote oplossing: isoleren, isoleren, isoleren! De huidige wetgeving legt al strenge normen aan voor nieuwbouwwoningen, en deze zullen alleen maar toenemen naar 2021 toe, eens we allen BEN (Bijna Energie Neutraal) moeten bouwen.
Bij een BEN woning is bijna geen energie meer nodig om ze op een comfortabele manier te verwarmen. Het beperkt gedeelte aan energie die toch nog  nodig is, kan men dan simpelweg opwekken met hernieuwbare energiebronnen.
Tweede vaststelling: Isoleer en investeer in hernieuwbare energiebronnen. Kies hierbij voor investeringen die zich terugverdienen. 

Op dit huidige moment is de realiteit echter dat de bestaande woningen in Vlaanderen middelmatig tot slecht scoren op het vlak van energieprestaties.
vandaag de dag zou iedere woning moeten voorzien zijn van dak- en muurisolatie en dubbel glas in combinatie met een zuinig condenserend verwarmingstoestel.
Nu de rente zo laag staat, is het dan ook het ideale moment om te investeren in energiebesparende maatregelen. De algemene verwachting is namelijk dat de energieprijzen de komende jaren zullen blijven stijgen. De terugverdientijd is dus verzekerd!
Conclusie: Energiebesparing is de beste belegging! 

 

[Bron: ‘Personal Finance’ – Smart Media]