Elektriciteit is door een lijst aan ingrepen in korte tijd aardig duurder geworden, en daar komen voor de meeste gebruikers nog een paar verhogingen bij in 2016.

Tussen wat u in november 2015 en nu in januari 2016 zal betalen voor elektriciteit is het verschil niet zo groot. Gemiddeld komt er 12 euro bij het distributienettarief, de vergoeding die u betaalt voor het gebruik van het stroomnet. Dit deeltje is echter maar een klein stukje van de volledige rekening, waarin de stroom wel degelijk heel wat duurder wordt in alle regio’s.

De gemiddelde elektriciteitsfactuur van een doorsnee gezin met drie personen in Vlaanderen stijgt naar €913 in januari. Dat is maar liefst 237 euro meer dan in januari 2015. Met andere woorden een stijging van 35 % in een jaar tijd! Dit kan men concluderen uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG. In maart 2016 komt hierbovenop dan nog eens de Turteltaks. Dat betekent dat de elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin tussen januari 2015 en maart 2016 met 49 procent stijgt! Dat brengt de totaal factuur op maar liefst 1.010 euro voor een gemiddeld gezin van drie!

Hoe komen ze nu aan dergelijke prijsstijging? De stijging is het gevolg van verschillende factoren.

  • De vennootschapsbelasting op intercommunales werd deze zomer opgenomen in de distributienettarieven.
  • De verhoging van de btw van 6 naar 21 procent kwam er in september.
  • In januari 2016 tellen de meeste intercommunales nog wat extra bij het distributienettarief, aangezien er beslist werd dat deze over een periode van 5 jaar mogen worden gerecupereerd. De VREG berekende dat de distributiekosten in januari 2016 maar liefst 39 procent van de elektriciteitsfactuur zullen bedragen, dit is meer dan de eigenlijke energiekost!
  • Vanaf 1 januari 2016 valt ook het gratis volume stroom weg. In Vlaanderen kreeg elk gezin 100 kilowattuur gratis, plus 100 kilowattuur per gedomicilieerd gezinslid.
  • En in maart 2016 volgt dan naar alle waarschijnlijkheid ook nog de Turteltaks. Voor de meeste gezinnen bedraagt dit een stijging van 100 euro, ook voor wie zonnepanelen heeft.

Hoeveel stijgt uw factuur?!
Investeren in duurzame technieken,zoals zonnepanelen, verlaagt uw elektriciteitsfactuur aanzienlijk. Contacteer ons nu voor een vrijblijvende offerte via 056/49.68.65 of info@envice.be

[bron: https://infogr.am/elektriciteitsfactuur_van_een_gezin_evolutie_januari_2015___maart_2016 ]