De energiefactuur zal mogelijk meer stijgen dan de acht procent die de regering vrijdag aankondigde. Dat vreest consumentenorganisatie Test-Aankoop.

‘Dit is niet de eerste en allicht niet de laatste maatregel die op het bord van de consument terechtkomt’, zegt Els Bruggeman van Test-Aankoop op de VRT-radio. ‘De vennootschapsbelasting op de intercommunales zal zeker worden doorgerekend aan de consument en ook de btw-verhoging voor stroom van 6 naar 21 procent ligt op tafel van de federale regering. Al deze afzonderlijke, versnipperde maatregelen samen zullen de prijs voor elektriciteit nog meer opdrijven.’ En dat is volgens Test-Aankoop zorgwekkend, ‘want de elektriciteitsfactuur weegt bij veel gezinnen zwaar door.’

Vrijdag kondigde de Vlaamse regering aan dat de energiefactuur van Vlaamse gezinnen in 2016 met minstens 8,6 procent omhoog gaat. Dat komt omdat de regering de schuldenberg van de groenestroom­certificaten, die is opgelopen tot 2 miljard euro, moet wegwerken.

Jaarlijks betaalt de overheid nu 54 miljoen euro rente op de schulden. Als er niet ingegrepen wordt, zou dat oplopen tot 100 miljoen euro, aldus minister van Energie Annemie Turtelboom vrijdag.

Bron: De Standaard