Eurocommissaris voor Handel Karel De Gucht reist vrijdag naar China voor informeel overleg over het conflict rond de Europese heffingen op zonnepanelen. Dat heeft zijn woordvoerder dinsdag meegedeeld.

De Gucht trekt naar China voor het jaarlijkse handels- en investeringsoverleg met China. Het conflict over de heffing op Chinese zonnepanelen staat niet op de agenda, maar De Gucht en de Chinese handelsminister Gao Hucheng zullen het dossier naar verwachting aansnijden ‘in de marge van de vergadering’, aldus de woordvoerder.

Sinds begin deze week hebben Europese en Chinese experts in Brussel vertrouwelijke gesprekken opgestart met het oog op een onderhandelde oplossing voor het geschil. De onderhandelingen zitten volgens de zegsman nog in een beginstadium. Hij beklemtoonde dat De Gucht zo snel mogelijk een ‘vriendschappelijke oplossing’ wil bereiken.

Ondanks tegenkanting van de meeste lidstaten voerde De Gucht begin juni voorlopige antidumpingheffingen in op geïmporteerde Chinese zonnepanelen. China reageerde met de lancering van een antidumpingonderzoek naar Europese wijnen.

[Bron: De Standaard]