'Wij zijn geselecteerd door het Vlaams Energie Agentschap als voorloper in het BEN project en werken mee aan dit draagvlak voor bijna-energieneutraal bouwen.'

Vanaf 2021 dienen BEN woningen standaard te zijn in Europa. Het bijzondere aan deze BEN-gebouwen is dat ze weinig energie verbruiken om te verwarmen, koelen, ventileren of de productie van sanitair warm water. De energie die hierbij toch noodzakelijk is, wordt gehaald uit hernieuwbare bronnen.

benmee

Normen van een BEN-woning

BEN-woningen in Vlaanderen hebben een E-peil lager of gelijk aan E30 en een maximaal K-peil 40. Bovendien is het gebruik van een hernieuwbare energievorm verplicht, dit kan gaan over zonne-energie, biomassa, een warmtepomp als hoofdverwarming, etc. De warmtevraag mag hierbij ook niet hoger liggen dan 70 kWh/m² per jaar. Normeringen zijn verschillend per gewest in België.

BEN in de praktijk

Bij het bouwen van een BEN-woning dient men beter te isoleren en luchtdichter te bouwen. Zonnewering en energie-efficiënte ventilatie zijn hierbij ook een absolute must. Vandaag de dag houden we hiermee al enigszins rekening, aangezien we moeten voldoen aan de EPB regelgeving. Het zal er in de toekomst dus op aan komen om dit nog beter te doen!

BEN versus Passief

Een BEN-woning is geen strengere versie van een passiefhuis in Vlaanderen. De lat ligt voor BEN-woningen niet hoger dan bij Passief bouw. In Wallonië en Brussel is dit echter wel het geval. De K-waarde van een passief woning ligt op maximum 15, bij de BEN-woning is dit maximaal K40. Bij passief huizen ligt de nadruk dus eerder op isolatie, en bij BEN woningen krijgen de technieken een prominentere plaats.

Meerkost

Volgens studies van de beroepsfederatie zou het bouwen van een BEN-woning zo’n € 10.000 duurder zijn dan de bouwkost voor een traditionele woning anno 2014. Gezien de besparingen op energiekost is dit echter zeker een haalbare kaart!

ikBENmee-leaderbord_voor-website

Eisenpakket van een BEN woning: klik hier voor de PDF