“Men moet mensen niet met een schuldgevoel opzadelen omdat ze met een grote auto rijden, uren in de jacuzzi doorbrengen of een flatscreen-tv bezitten. Het gaat erom die goederen uit te rusten met groene technologie.”

Dat heeft de voormalige filmster en gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger gezegd in de aanloop naar een bijeenkomst over energie-efficiëntie en klimaatverandering.

“Mijn Hummers zijn geen olieverslindende voertuigen meer. Ze rijden op waterstof en biobrandstoffen en een van mijn auto’s wordt nu zelfs omgebouwd tot een elektrische auto”, zei Schwarzenegger na een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

Bezitters van grote auto’s een schuldgevoel bezorgen helpt volgens Schwarzenegger niet. “We moeten ze laten weten dat ze deel van de oplossing kunnen zijn, door de technologie in hun auto te veranderen.”

Hetzelfde gaat op voor bijvoorbeeld eigenaars van een jacuzzi. “Blijf gerust een hele dag in je jacuzzi, maar schaf zonnepanelen aan.” Hij meent dat die boodschap de groene beweging “hipper” en “sexyer” kan maken.

Schwarzenegger was van 2003 tot 2011 gouverneur van de staat Californië en liet zich in die functie opmerken als een pleitbezorger van groene energie en de inperking van de CO2-uitstoot. Hij is momenteel in Brussel voor een bijeenkomst van lokale bestuurders over klimaatverandering.

[Bron: De Redactie]