Tijdens de eerste 4 maanden van 2015 werden in Vlaanderen dubbel zo veel zonnepanelen geplaatst als in dezelfde periode vorig jaar. Dat schrijft Het Laatste Nieuws maandag.

Na een enorme boom tussen 2005 en 2012 viel de markt van de zonnepanelen de voorbije twee jaar bijna helemaal stil. Dat had vooral te maken met de afbouw van de subsidiëring die de Vlaamse overheid jarenlang toekende in de vorm van ­groenestroomcertificaten.

Heropleving

Ondanks dat er voor kleine installaties geen groenestroomcertificaten meer zijn, kent die vorm van groene energie dit jaar weer een duidelijke heropleving. Tussen 1 januari en 30 april kwamen er 2.836 nieuwe installaties van minder dan 10 kilowatt bij. In dezelfde periode van 2014 waren er dat maar 1.293.

De stijging is een direct gevolg van verscherpte regels voor nieuwbouw woningen. Wie een huis bouwt, moet voortaan voorzien in ­hernieuwbare energieproductie of zeer zware isolatie. Bovendien zijn zonnepanelen de jongste ­jaren veel goedkoper en efficiënter geworden.

‘Goede belegging’

In een reactie aan de nieuwsdienst van de VRT stelt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) dat de zonnepanelen een goede belegging zijn. ‘De prijzen dalen en de rendementen stijgen’. Om de installatie van zonnepanelen aan te moedigen komt er ook een zonnekaart. Die moet per huis een beeld geven van hoeveel de opbrengst van zonnepanelen kan zijn. Lokaal bestaan die kaarten soms al, bijvoorbeeld in Gent.

 

[Bron: De Standaard]