Zonnepanelen installeren is al jaren een rendabele investering. Maar 2016 is simpelweg het beste jaar tot nu toe om te investeren in een zonnepanelen installatie!

Een kort woordje uitleg:

1. Elektriciteitsprijzen blijven stijgen!

De elektriciteitsfactuur in Vlaanderen is fors gestegen in vergelijking met 2015. We verwachten ook niet dat de tarieven de komende jaren zullen dalen, in tegendeel zelf!

In vergelijking met de tarieven van vorig jaar zijn we minstens 30% gestegen. Dit komt onder andere door de BTW wijziging van 6% naar opnieuw 21%. Maar daarnaast zijn ook de netwerk- en distributiekosten verhoogd én is het deel gratis elektriciteit volledig weggevallen. En dan is er ook nog het prosumententarief dat wordt doorgerekend.

2. Turteltaks 

Deze fel besproken ‘Turteltaks’, of Vlaamse energieheffing, bedraagt 130 euro per jaar voor een gemiddeld gezin. Deze bijkomende heffing dient de schuldenput te vullen, gemaakt door de foute berekening van de groene stroomcertificaten. Om deze Turteltaks naar beneden te krijgen, zouden we echter zoveel mogelijk zonnepanelen moeten installeren in Vlaanderen. Vlaams minister Tommelein herhaalde dit al meerdere malen.

Concreet voorbeeld: voor een gemiddeld gezin gaat de stroomfactuur van 805 euro per jaar naar maar liefst 1147 euro! Een jaarlijkse prijsstijging van ongeveer 350 euro…

Oplossing: Word onafhankelijk van deze enorme prijsstijgingen en produceer zelf uw gratis energie door het plaatsen van zonnepanelen.

3. Zonnepanelen versus spaarboekje

Een spaarboekje levert nu ongeveer 0,8% rente op. Op een bedrag van 6.500 euro, komt dit op 1.500 euro winst na 25 jaar. Maar laat ons nu eens de vergelijking maken met een zonnepanelen installatie van 6.500 euro.

Een doorsnee gezin van 3 à 4 personen kan zijn volledig stroomverbruik voor ongeveer 6.500 euro aan zonnepanelen. De gemiddelde terugverdientijd van deze investering komt uit op 8 jaar. Zonnepanelen gaan gemiddeld minstens 25 jaar mee, waardoor u met andere woorden 17 jaar lang geniet van de productie van uw eigen gratis energie. Aan de huidige energieprijzen levert dit een winst op van ± 20.000 euro.

Conclusie:

Rendement zonnepanelen: 8,4%

Rendement spaarboekje: 0,8%

Met andere woorden: zonnepanelen leveren op 25 jaar tijd 18.500 euro meer op dan een spaarboekje! µ

4. Vlaams Zonneplan

Minister Tommelein zorgde voor het Vlaamse zonneplan. Hierbij kan een doorsnee gezin voor 74 euro per maand genieten van zijn eigen stroomproductie via zonnepanelen. Dit werd berekend op basis van een investering van 6.500 euro, net zoals in het voorbeeld hierboven. Door behulp van een lening tot 15.000 euro aan 2 procent over een periode van ± 8 jaar (90 maanden). Dit niet via uw bank, maar via de Vlaamse energiehuizen. Voor VZW’s is er een bijzonder regelgeving, alsook voor mensen die genieten van een sociaal tarief.  U kan meer informatie terugvinden op  de website van Minister Tommelein en via deze link.

5. Conclusie

Aangezien de energieprijzen blijven stijgen in de toekomst, is investeren in zonnepanelen een uitstekende beslissing!

Aarzel dus niet langer, en vraag uw offerte aan: info@envice.be of 056/49.68.65. 

[Bronnen: www.bouwenwonen.be & www.tommelein.com]

http://www.tommelein.com/zonneplan/