Wat is de link tussen domotica en energiebesparing?

Iedereen wenst zijn energieverbruik zo veel mogelijk te beperken. Dit doen we door te isoleren, zuinige toestellen aan te kopen en zelfs energiebesparende gewoontes aan te nemen. Maar die goede voornemens aanhouden is soms echt moeilijk! En wat als we uw energiegedrag nu eens automatiseren?

Domotica wordt steeds aanzien als duur en een extreme vorm van luxe, maar klopt dit beeld wel nog? Domotica: de besturingssystemen in uw woning gaan centraliseren; verwarming, zonwering, ventilatie, garagepoorten, stopcontacten, veiligheid … maar ook uw energie! Een geautomatiseerd beheer zorgt namelijk voor een minimale energieverspilling! Niko Home Control is hiervoor dan ook uw ideale partner.
Een voorbeeld: Moderne verwarmingssystemen zijn reeds gekoppeld aan de buitentemperatuur, maar daarom is dit nog niet aangepast aan uw persoonlijke levensstijl. We kunnen wel gebruik maken van een klok, waardoor dag en nachtmodus kan ingeschakeld worden, maar dit is steeds voor de volledige woning. En wat als u slechts enkele kamers gebruikt overdag en andere ‘s avonds? Door gebruik te maken van een dergelijk domotica systeem  kan de woning in zones verdeeld worden. Het systeem warmt dan enkel daar waar het nodig is en wanneer het nodig is. En waarom maakt u geen gebruik van de warmte die door de ramen valt, door simpelweg de lamellen/zonwering in de juiste stand te zetten? Ook de badkamer kan op die manier een uurtje voor u opstaat al opwarmen, of de kinderkamers net voor ze van school komen? Alle scenario’s kunnen in kaart gebracht worden, aangepast aan uw behoeften!
Uit verschillende studies is gebleken dat zoneverwarming alleen al zorgt voor een besparing van 15% op uw energiefactuur!
Domotica helpt ons simpelweg om ons ‘juiste gedrag’ aan te houden. U hoeft zich niet langer zorgen te maken over een rationeel energieverbruik, zoals de radiatoren uitzetten wanneer u het raam opent, de zonwering neerlaten tijdens de zomer om oververhitting tegen te gaan, alle lichten uit wanneer u vertrekt of gaat slapen, de ecomodus van uw verwarming en ventilatiesysteem aanzetten wanneer u weggaat, …

Maar ook weergave helpt ons besparen!
Door bewust te worden van ons verbruik, wordt hier sowieso meer aandacht aan besteed en gaat u dus ook vanzelf besparen. Op één of meerdere schermen kan u alle parameters gaan bekijken voor verwarming, sanitair warm water, ventilatie, verlichting, etc. Wat is de temperatuur in elke kamer? Wat was de gemiddelde CO2-concentratie in de leefruimte? Wat is mijn totaal jaarverbruik? Hoeveel water heb ik al verbruikt deze maand?

Klik hier voor meer informatie over Niko Home Control.

“Denk aan morgen, investeer vandaag!”