De elektriciteitsfactuur voor kmo’s en gezinnen ligt in België ruim 10 procent hoger dan het gemiddelde in vier buurlanden. Dat blijkt uit berekeningen van De Tijd op basis van cijfers van de energiewaakhond CREG.

Een Belgisch gezin betaalt in ons land gemiddeld 778 euro per jaar. Een gelijkaardig standaardgezin in Nederland, Frankrijk of het Verenigd Koninkrijk is ruim 80 tot 250 euro goedkoper af. Duitse gezinnen betalen echter nog 230 euro meer dan Belgische. Voor kmo’s zijn de verschillen gelijkaardig.

Dat de elektriciteitsprijzen hoger liggen dan in de buurlanden was voor de federale regering vorig jaar een reden om fors in te grijpen op de energiemarkt. Ze bevroor de prijzen en dwong leveranciers goedkopere formules te gebruiken die niet gekoppeld waren aan de dure olieprijzen. Die nieuwe formules en de prijsverlagingen van grote leveranciers als EDF Luminus en Electrabel hebben wel degelijk effect gehad. De energiecomponent van de factuur, die de echte aankoopkosten van de stroom omvat, ligt lager dan het gemiddelde van de buurlanden.

Dat de Belgen dan toch zo’n hoge totaalfactuur betalen, ligt volgens De Tijd aan allerlei heffingen en taksen, zoals de steun aan zonnepanelen die via de nettarieven wordt bijgerekend. De hoge toeslag voor groene stroom verklaart trouwens ook de torenhoge stroomprijzen voor Duitse gezinnen.

Voor aardgas zit de prijs die Belgische gezinnen betalen 0,6 procent onder het gemiddelde van de buurlanden. Kmo’s betalen voor aardgas 5 procent minder dan in de buurlanden. “Hier zien we wel duidelijk een effect van de ontkoppeling tussen de gasprijs en de olieprijs”, luidt het bij de CREG.

[BRON: De Standaard]